2017. január 18., szerda

A jászberényi városi könyvtár

A téma térben történő elhelyezését követően vágjunk bele a kifejtésbe.  A következő posztokban megismerkedhetünk egy-egy település könyvtárával. Mivel nagyrészt  kistelepülésekről van szó így helyi, városi könyvtárakról beszélhetünk, intézményi könyvtárak a nagyobb települések iskoláiban megtalálhatóak, de azokról nyilvánvalóan nem teszek említést. Egyetlen kivétel ez alól a jászberényi Eszterházy Károly Egyetem könyvtára, mely nyilvános könyvtárként is működik.

A jászberényi Városi Könyvtár

 

A könyvtárak bemutatását szülővárosom Jászberénnyel a Jászság legnagyobb városának könyvtárával kezdem. A youtubeon található az alábbi videó videó, mely szemléletesen bemutatja a helyszínt. Ez talán a legbeszédesebb. Személyesen sokat megfordultam itt, de az elmúlt öt évben viszont alig. Így személyes tapasztalatból mondhatom, hogy az intézmény mind valós mind virtuális módon követni igyekszik a könyvtári trendeket, és az információ szolgáltatás




Még az online felület használatát bemutató "oktató videókra" is bukkantam a youtubeon. A honlap  is naprakész és felhasználóbarát. A magyar mellett angol, német , olasz és lovári nyelven is olvasható.

Története

Az intézmény 1900. októbere óta működik nyilvános könyvtárként dr. Oláh Gyula törvényszéki orvos alapította meg. A jászság könyvtárainak központi intézménye volt a rendszerváltásig. Az épület 2005-ben újjáépítették, azóta akadálymentes. Ekkor vezették be az elektronikus kölcsönzést is.
2011 óta pedig a JÁSZKERÜLET Nonprofit Kft. látja el a könyvtári feladatokat.

2005-ben átadott épület

A könyvtár részlegei:
  • felnőtt kölcsönző
  • gyerekkönyvtár
  • folyóiratolvasó
  • csendes zóna
  • média tár 
  • hangtár



Gyűjteménye: 123 298 db.
Online katalógusában itt lehet keresni.
Szolgáltatásai között megtalálható a kölcsönzésen felül előjegyzés, kívánságlista, mely az olvasói igényeket kíséri figyelemmel.
És működik a könyvtárközi kölcsönzés is. Ezen felül a tájékoztatás információ szolgáltatás hangsúlyos. 
Az internet használat fénymásolás szolgáltatásai pedig nem csak a beiratkozott olvasók vehetik igénybe.

Korábban zsinagógaként működött

2008 novembere óta az épület ötödik szintjén a kupolában működik a Csillagda.

A könyvár a közösségi média platformján is megjelenik. Facebook profilja itt tekinthető meg. Innen értesülhetünk leggyorsabban és naprakészen a könyvtár által szervezett eladásokról programokról. Ugyanis gyakran hívnak meg neves előadókat, író-olvasó találkozókat.

Elérhetősége:
Városi Könyvtár és Információs Központ 5100 Jászberény, Bercsényi út 1.
  • info@jaszkonyvtar.hu
  • +36 57 505 400

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése